Екскурзия в Ливан
Описание

Дати на отпътуване:
19.09.2023 г.,  30.10.2023 г.

Ден 1 - София – Истанбул - Бейрут

Среща на летище София за полет от София до Бейрут в 15:25ч. с прикачване в Истанбул. Пристигане на международно летището в Бейрут в 20:35ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Настаняване в хотел 4* в Бейрут. Нощувка.

 

Ден 2 - Бейрут – Бейтедин - Дер ел Камар

 

Закуска. Панорамна обиколка на Бейрут (Скалата Рауш, площадът на мъчениците и джамията Мохамад Ел Амин в Бейрут). Градът е построен върху скали, на място обитавано още от праисторически хора. През годините е бил засенчен от по-силните си съседи, но през първото хилядолетие преди новата ера започва да придобива по-голямо влияние. По римско време е колония на Римската империя, важно пристанище и културен център. По време на римската и византийска епоха се отличава със своята юридическа школа, чийто професори са помогнали за изработването на прочутия Юстинианов кодекс.

Градът е разрушен от земетресение през 551г., а век по-късно е завладян от араби мюсюлмани, и през 1109г. от кръстоносците. Остава под тяхна власт до 1291г., когато е завладян от мамелюци. През 1516г. започва 400-годишно османско управление. През 17в. е периодът на просперитет под управлението на емир Фахредин II.  След разпадането на Османската империя и краят на Първата Световна Война, градът става столица на съвременен Ливан. Бейрут, с близо 1 000 000 жители, остава културния и търговски център на страната. Някои от основните му забележителности са: статуята на мъчениците, пазарите и сградата на парламента.

Отпътуване за Бейтедин. Посещение да двореца Бейтедин – той датира от началото на 19в. и е само на 43км. от Бейрут.  Построен е от Емир Бехир II, който управлявал Ливан повече от 50г. Със своите арки, галерии и стаи, декорирани от художници от Ливан, Дамаск и Италия, тази сграда е модел на източната архитектура. Днес в двореца се помещава музей на оръжия, костюми и бижута, както и археологически музей и музей на византийските мозайки.

Отпътуване за Дер ел Камар на 35км. от Бейрут. В наши дни  е типично ливанско село с исторически център, соук /пазар/, музей, джамия и църкви.

Връщане в Бейрут. Нощувка.


Ден 3 - Джейта Грото - Библос - Хариса

 

Закуска. Посещението ни започва с красивия финикийски град Библос, след което продължава с известните пещери Джейта с техните приказни пейзажи. Кратка почивка за обяд и обиколката ни продължава към Хариса (еднопосочен кабинков лифт) с панорамна гледка към залива Jounieh.

Пещерите Джейта Грото са сред 14-те финалиста за новите 7 чудеса на света. Това са едни от най-красивите пещери в света, на 20км. от Бейрут. Долната част на пещерата се посещава с лодки по пещерното езеро, дълго 623м.

Библос – населен още  през неолита, Библос  е сред най-старите финикийски градове. Владян от персийци, римляни, кръстоносци и османци, оставили отпечатък върху архитектурата на града. Библос е мястото, където е била създадена и първата линейна азбука – предшественик на  всички съвременни азбуки, включително гръцка и латинска. Най-старият известен финикийски надпис е открит върху саркофага на библоския владетел Ахирам.  Тук е имало и култ към Адонис – богът олицетворение на умиращата и възкръсваща природа. Забележителностите са: крепостният замък и църквата, както и многото останки от миналото на града – от неолита до епохата на кръстоносците, красива джамия и множество кафенета и ресторанти. Обяд в местен ресторант.

Хариса – тук се намира светилището с голямата статуя на Дева Мария от Ливан и се открива красива панорамна гледка към залива Джуней. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4 – Баалбек – Анджар - Ксара

Закуска. Обиколката започва с посещение на Баалбек (големият камък, Храмовете на Юпитер, Бакхус и Венера), последвано от Анжар, обяд и завършва с Ксара (дегустация на вино и посещение на пещерите).

Посещение на Баалбек – тук може да видите най-добре запазените останки от Римски храмове по тези земи. Храмовете посветени на Юпитер, Бакхус и Венера са от 1-3в. и са част от Културното наследство на ЮНЕСКО. В храмът на Юпитер 6 от 54-те огромни колони, които първоначално са ограждали светилището са оцелели до днес. Храмът има впечатляващ подиум и огромен правоъгълен двор, където са били правени жертвоприношения.

Отпътуване за Анджар, построен от Омайад халиф ал-Уалид Ибн Малек в началото на 8в. Зад здравите укрепления има останки от улици, 3 двореца, пазари, 2 хамама и джамия. Руините на древния град са пример за архитектура от времето на Омеядите и са част от Културното наследство на ЮНЕСКО. Обяд в местен ресторант.

Отпътуване за Ксара където ще посетите винарна и дегустирате едни от най-добрите вина. Връщане в хотела. Нощувка.


Ден 5 – Сидон – Тир - Магдуш

 

Закуска. Нашата обиколка започва с посещение на морския замък, Хан Ел Франдж и музея на сапуна в Сидон, след това некропола в Тир. Обяд и на връщане посещаваме Магдуш, където Света Дева Мария е чакала Исус, докато той е проповядвал в Сидон.

Отпътуване за Сайда /Сидон/ - третият голям финикийски град-държава. Името Сидон за първи път е споменато в текстове от 14в. пр. Хр. Своята златна епоха градът преживява през персийската епоха – края на 6в. – средата на 4в. пр. Хр.  Сидон е бил открит град с културно влияние, включително египетско и гръцко. По време на персийския период Егейски скулптори са допринесли за близкия храм на Ешмун, бога на града. Той е асоцииран с Асклепий – гръцкия бог –лечител. След бунта си срещу персите и разрушенията през 351г. пр. Хр. градът никога не връща предишната си слава. По време на кръстоносците между 1110 и 1291г. добива престиж като втората от четирите баронии  на Кралство Йерусалим. Днес руините от морския замък на кръстоносците и замъка Сен Луи все още могат да бъдат видени. От османския период е останала Голямата джамия, построена върху основите на сгради на кръстоносците и  Хан ел Фран, построен от Фахредин II.

Отпътуване за Тир, град съществувал още през 3-тото хилядолетие пр. Хр. Първоначално селище на брега с островен град, около 10в. пр. Хр. крал Хирам е разширил селището и е построил 2 пристанища и храм на Мелкарт. Процъфтяващата морска търговия, колониите по Средиземноморието и боядисването с пурпурно е направил Тир много могъщ и богат град. През 6в. пр. Хр. жителите на Тир успешно успяват да се противопоставят на Новуходуносор в продължение на 13г., а Александър Велики го обсажда за 7 месеца и накрая го превзема като построява път от брега до острова. По римско време тук е построен прекрасен град. Останките от римските улици, арки, публични сгради, включително и един от най-големите хиподруми по това време, са едни от основните забележителности на Тир. През 1984г. ЮНЕСКО го вписва като световно наследство. Обяд в местен ресторант.

Посещение на Магдуш. Според християнската вяра, когато Исус е дошъл в Сидон, Дева Мария, която го е придружавала, е чакала Исус на върха на хълма, където днес е Магдуш. Тя е прекарала нощта в пещера, известна като Мантара или „Очакване“. Император Константин Велики е превърнал пещерата в светилище по молба на Св. Елена. Издигнал и кула в памет на Дева Мария, която била разрушена от голямото земетресение. По-късно крал Луи IX издигнал наблюдателна кула на същото място. Пещерата Мантара била случайно открита през 1726г. от овчар. Била открита и икона на Дева Мария от византийско време – 7 или 8в. от тогава пещерата е превърната в място за поклонение. 1860г. гръцката католическа църква става неин собственик и през 1880г. я превръща в светилище. Връщане в Бейрут. Нощувка.


Ден 6 - Бейрут - Истанбул - София

 

Закуска. Свободно време. Трансфер до летището за полет до София в 15:35ч. с прекачване в Истанбул. Кацане в София в 20:25ч.

Цени

-Цена

Дата База Възрастен в двойна стая Единична стая
19.09.2023 г. BB 2455 лв. 2780 лв.
30.10.2023 г. BB 2455 лв. 2780 лв.

 

 

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Бейрут – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
 • Летищни такси;
 • Трансфер при пристигане и заминаване с посрещане при пристигане;
 • 5 нощувки в хотел J Hotel & Spa 4* или подобен в Бейрут на база нощувка със закуска;
 • 4 обяда в ливански ресторант по време на туристическата програма с включена една безалкохолна напитка;
 • Панорамна обиколка на Бейрут;
 • Екскурзия до Бейдетин и Дейр Ел Камар с обяд;
 • Екскурзия до Баалбек и Анджар с обяд;
 • Посещение на Винарна Ксара;
 • Посещение на Пещерата Джейта Грото и екскурзия до Хариса и Библос с обяд;
 • Екскурзия до Сайда, Тир и Магдуш с обяд;
 • Всички входни такси за обектите, посочени в програмата;
 • Професионален гид по време на обиколките на английски или руски език /превод от водача на групата/;
 • Водач – екскурзовод от ТА „Географски Свят“ от България;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;


Цената не включва:

 • Изхранване, не упоменато в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ с включено COVID-19 покритие;
 • Сервизно обслужване за шофьорите и за местните екскурзоводи (заплащат се задължително на място директно на тях) – общо 25$ на човек за целия престой;
 • Виза;
 • Доплащане за единична стая – 325 лева;
 • Горивни такси;


Начин на плащане:

 • Записването се извършва срещу внесено предплащане в размер на 700лв. от цената на организираното пътуване в лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;
Още информация

Необходими документи:

 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане. Наложително е да няма виза или печат за влизане или излизане от Израел, в противен случай може да бъде отказано влизане на ливанска територия.
 • Пътуването е без медицински изисквания за имунизации.

 

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:

 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

 

 

Допълнителна информация:

 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 15. При по-малко записани, екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане.
 • Срок за уведомление за недостигнат брой: 20 дни преди датата на отпътуване.
 • Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лева спрямо долара 1 USD = 1.88 лева. В случай, че обменният курс се завиши или намали с 5 или повече процента, туроператорът си запазва правото да внесе корекция в общата пакетна цена.
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.